Hoe zorg je voor een positief leefklimaat in een gezinshuis? Hoe waarborg je de positie van een kind en zijn biologische ouders in een gezinshuis? Wat en wie is daarvoor nodig?

In deze eerste serie digitale cafés gaan we graag in gesprek met gezinshuisouders, professionals en managers werkzaam bij jeugdhulpaanbieders, franchise-organisaties en bij sociale wijkteams, en met beleidsadviseurs bij gemeenten over het ‘hoe’ en ‘wat’ van de kwaliteitscriteria Gezinshuizen. Dit doen we aan de hand van de eerste twee afleveringen van de audiodocu Meneer Steenis en de gezinshuizen.  

Veilige plek

Steeds meer kinderen die tijdelijk of langdurig niet thuis kunnen wonen, vinden een veilige plek in een gezinshuis. Daar leven ze in een zo normaal mogelijke gezinssituatie, met gezinshuisouders die hen opvoeden en ondersteunen. De Kwaliteitscriteria Gezinshuizen beschrijven wat kinderen, jongeren en ouders mogen verwachten van de opvoeding, ondersteuning en zorg in gezinshuizen. In deze eerste serie digitale cafés staan de bouwstenen Leefklimaat en Positie van kind en ouders uit de Kwaliteitscriteria centraal.

De digitale cafés werden in 2021 georganiseerd door het kernteam Gezinshuizen, een samenwerking van Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd, Present 24×7, Nederlands Jeugdinstituut, gezinshuis.com, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het OZJ en het ministerie van VWS.

> Luister de eerste twee afleveringen van de audiodocumentaire ‘Meneer Steenis en de gezinshuizen’

Nog vragen? Mail Yamuna Ditters, adviseur Passende hulp, Nederlands Jeugdinstituut, y.ditters@nji.nl.