Wil je meedenken over eerdere, snellere en beter passende en liefdevolle hulp voor kwetsbare jongeren? Praat dan mee, elke dinsdagavond vanaf 20:30 uur in Club ‘Voor betere jeugdhulp’ van StroomOP. Gehost door Malou van Hintum (wetenschapsjournalist gespecialiseerd in psyche & gezondheid) en Carlijn Mol (ervaringsdeskundige en kwartiermaker jeugd bij KOOS Utrecht). StroomOP is een netwerk van jeugdhulpverleners en onderwijsprofessionals dat de jeugdhulp wil verbeteren. Door ideeën uit te wisselen, van elkaar te leren en met elkaar op te trekken. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter. Je bent van harte welkom op Clubhouse. Nu ook beschikbaar voor Android.

Wat maakt iemand een goede hulpverlener? Zijn we allemaal ervaringsdeskundig? Hoe kunnen ouders en hulpverleners goed samenwerken? Welke meerwaarde levert samenwerking met hulpverleners uit de zorg en het sociale domein op? Hoe kan de gemeente de jeugdhulp versterken? En hoe zorgen we ervoor dat we in, door en tussen systemen, toch de juiste hulp kunnen bieden? Deze en veel meer vragen komen langs in de Club ‘Voor betere jeugdhulp’ van StroomOP.


Line-up Club ‘Voor betere jeugdhulp’

Dinsdag 8 juni: Hoe kan de suïcidepreventie in de jeugdhulp beter? Met Stijn Loeffen (113), Klaas Reis (Elker) en Gunou Mahmoud (ExPex).

Dinsdag 15 juni *: Stigma in jeugdhulp: wie is aan zet? Met Frank Bonekamp (SocialRun), Anita Hubner (schreef: ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’) en Jerry Allon (zelfstandige in ervaringswerk).

Dinsdag 22 juni *: Al die regels en protocollen staan onze missie in de weg: hoe kunnen we professioneel rebelleren? Met Kevin Scholte (De Koppeling en Ambassadeur Jeugd)en Jan Pieter Meijer.

* Deze line-up wordt nog aangevuld. Volg Club ‘Voor betere jeugdhulp’ via de app Clubhouse voor het actuele overzicht.

Terugblik room Ervaringsdeskundigheid

Wanneer noemen we iemand een ervaringsdeskundige? Waar en wanneer kun je ervaringsdeskundigen het beste inzetten? En hoe is de verhouding tussen ‘klassieke’ hulpverleners en ervaringsdeskundigen? Petra van Buren (bestuurder bij KernKracht), Fietje Schelling (oprichter van ExpEx, een netwerk van jonge ervaringsdeskundigen) en Nikkie Pluim Mentz (ervaringsdeskundige bij Lister in Utrecht) ontleedden deze vragen op dinsdag 2 juni tijdens de StroomOP-club ‘Voor betere jeugdhulp’. Met Carlijn Mol als host.

Het begrip ervaringsdeskundigheid wordt te pas en te onpas gebruikt. Wat houdt het in? Als je je eigen herstelverhaal functioneel kunt inzetten, mag je spreken van ervaringsdeskundigheid. Scholing is daarbij belangrijk, ervaart Nikkie in de dagelijkse praktijk. Fietje sluit zich daarbij aan. Ze traint jongeren bij ExPex in manieren waarop ze hun herstelverhaal goed kunnen inzetten. De samenwerking met ‘klassieke’ hulpverleners blijft spannend, ervaart Petra, maar ze ziet een positieve ontwikkeling. Steeds meer ervaringsdeskundige jongeren doen mee met casuïstiek.

Nog niet op Clubhouse?

Je kunt op Clubhouse als je daarvoor een uitnodiging krijgt van iemand die er al op zit, of als je je aanmeldt bij de app en iemand je toelaat. Mail naar stroomop@bgzj.nl en we nodigen je uit.