De StroomOPloop is een oploop in de (letterlijke) zin van een samenscholing rondom visie & ambitie, koers en (praktische) kennis ten behoeve van betere jeugdhulp. De StroomOPloop heeft als doel professionals uit het brede veld van jeugdhulp en onderwijs, alsmede beleidsmakers en beïnvloeders uit te dagen om het perspectief op een betere jeugdhulp te verdiepen, bij te stellen en/of te verbreden.

Centrale vragen zijn:

● Wat maakt de hulp aan de meest kwetsbare jongeren en de gezinnen waarin ze opgroeien zo belangrijk?

● Hoe leren we beter te worden in deze hulp? Hoe maken we de verworven kennis praktisch en toepasbaar en wat houdt ons tegen om dat te doen?

● En wat is onze bijdrage en ons aandeel aan een betere jeugdhulp?

De StroomOPloop kent drie onderdelen: een aanloop, een oploop en een doorloop. De aanloop naar de StroomOPloop start half oktober met een podcastserie i.s.m. BGZJ, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Landelijke kenniscentrum LVB en het Nederlands Jeugdinstituut, gevolgd door een online bijeenkomst ‘de StroomOPLoop’ op 10 december 2020 en een doorloop in 2021. Kleinschaligheid is niet alleen een belangrijk element in het organiseren van jeugdhulp (zo thuis mogelijk), maar is ook gekozen als het organiserend principe in de opzet van de StroomOPloop. Jeugdhulpprofessionals kunnen zich aanmelden voor regionale ‘breakoutrooms’ waar ze meekijken en meepraten, samen met andere jeugd- en onderwijsprofessionals. Vanuit daar is een interactieve, live-stream verbinding naar de centrale studio in TivoliVredenburg met inspirerende ’talks’.

Looptijd project: mei 2020 – mei 2021